Hoe maak je de airbrush schoon?

Het werken met een airbrush valt of staat met het goed schoonmaken van de spuit. Maar hoe werkt dat, en wat zijn de aandachtpunten?

Het feit is dat de meeste problemen die voorkomen met de airbrusch voortkomen uit een gebrek aan, een niet volledig of foutief schoonmaken van de spuit. Bij deze onze eigen bevindingen die goed blijken te werken. De airbrush die we zelf gebruiken is een Evolution 2, maar deze handleiding geldt zowel voor bijna alle andere merken airbrushspuiten die te koop zijn.

De benodigdheden:

  • Papieren zakdoekjes
  • Wattenstokjes
  • Tanden ragers (0.6mm) met houder
  • Sateprikkers (Geen tandenstokers)
  • Een leeg filmrolletje of een bakje voor contactlenzen
  • Een stukje meervoudig koperdraad
  • Ruitenwisservloeistof met isopropanol en thinner of MEK
  • Zuurvrije valasine (te koop bij de fietsenmaker)

Voor de meeste schoonmaak werkzaamheden werkt ruitenwisservloeistof prima, mits er isopropanol in zit. Als dat echt niet werkt gebruik dan MEK, maar aangezien het goedje niet echt goed is voor de gezondheid gebruiken we dat zelf minimaal. Begin altijd DIRECT na het gebruik met schoonmaken en laat het bakje koffie maar even wachten. De verf droogt erg snel en als je te lang wacht ben je straks alleen maar langer bezig met poetsen.

De stappen:

Spuit eerst (minimaal) 2 bekertjes ruitenwisservloeistof door je spuit (als je acryl verf hebt gebruikt) waardoor de meeste troep er al uitgaat. Maak daarna met de papierenzakdoekjes  de binnenkant van de beker schoon waardoor alle vastzittende verf daarin eraf wordt gehaald, en spuit nog één bekertje ruitenwisservloeistof erdoorheen. Als de cup schoon is en je hebt er nog minimaal één bekertje er schoon doorheen gespoten ben je klaar om de spuit uit elkaar te halen.

Haal de beker, de nozzle, nozzle kap, kroon naald kap en de achterkant van de spuit, maar laat de rest gewoon zitten. Pas op dat je de naaldpunt NIET beschadigd. Herhaling:  Pas op dat je de naaldpunt NIET beschadigd.

Maak de beker nu acht schoon met een wattenstokje, en vergeet vooral niet het schroefdraad goed schoon te maken:

Draai de moer aan de achterkant los waarmee de naald vastzit en trek de naald er aan de voorkant uit. Op die manier voorkom je dat je verf de spuit intrekt met het uithalen van de naald. Pas op dat je de naaldpunt NIET beschadigd. Herhaling:  Pas op dat je de naaldpunt NIET beschadigd. (dringt het belang van het rechthouden van de naald door?)

Leg de nozzle en alle andere kleine onderdelen alvast in een bakje met het oplosmiddel te weken. Hiervoor voldoen lege foto rolletjes of een bakje voor contactlenzen perfect:

Maak de naald in de lengte richting en van achteren naar voren schoon met een doek met oplosmiddel. Rechtstandig er langs, en inderdaad: pas op voor de naaldpunt.
Maak het huis van de spuit schoon met natte wattenstokjes en haal alle verf er goed uit.

Met de tandenragertjes kun je de kanalen aan de binnenkant goed bereiken. De 0.6mm variant bevalt tot heden het beste (jordan): 

Heb je die niet bij de hand, dan kun je wat watten van een wattenstokje afplukken,

en die voorzichtig met een sate prikker door de kanalen heenduwen. Een sateprikker is rond en gaat goed, een tandenstoker is platter en werkt daardoor minder goed.

Vergeet niet de rager ook tot achter de bekerruimte te laten komen aangezien ook hier wil graag verf blijven zitten. Blijf poetsen tot alles eruit is.

Als de behuizing goed schoon is kan de naald er weer ingestoken worden. Smeer eerst een DUN laagje zuurvrije vasaline op de naald (in de lengte richting). Dit voorkomt dat zaken gaan oxideren als ze een poosje niet worden gebruikt en dat onderdelen aan elkaar gaan kleven als er onverhoopt toch nog ergens verf opzit. Zet de naald er ook weer van voren naar achteren in.

Maak de nozzle kap schoon aan de binnen en buitenkant. Echt smerig zal het niet zijn aangezien verf op deze plek officieel niet hoort te komen. (maar de wegen van verf zijn ondoorgrondelijk, dus toch even poetsen svp)

Maak de kroon naald kap schoon aan de binnen en buitenkant met de ragertjes. Voorzichtig, breekbaar.

En nu het lastigste gedeelte: de nozzle. Hierin wil graag de hele familie verf zich in verberegen, en juist daar willen we het niet hebben. Gebruik je rager weer om het schoon te maken. Geen rager? Doe dan hetzelfde met een plukje watten en dit met een sateprikker er VOORZICHTIG in te proppen:

Als je dat een aantal malen doet zul je zien dat je steeds weer wat rommel ermee uittrekt en uiteindelijk geen verf er meer in hebt zitten.

Wees voorzichtig!!! De nozzle is erg teer en gaat makkelijk stuk. Gebruik geen geweld, zet geen kracht, en ga niet lopen rommelen met metalen naalden en prikkers e.d. Op die manier maak je de nozzle stuk en veroorzaak je minimaal krassen aan de binnenkant. (waar ook verf weer beter in blijft plakken…..)

Als de nozzle onverhoopt toch verstopt is geraakt (en dat gaat je gewoon eens gebeuren) gebruik je een los draadje van koperdraad en steek dat vanaf de voorkant naar binnen. Geen ijzerdraadje, alleen koperdraad! Koper is zachter als het materiaal waarvan de nozzle is gemaakt en maakt dus geen krassen e.d. aan de binnenkant. Simpel, maar doeltreffend. Let wel: als je deze tip nodig bent heb je dus je spuit de vorige keer echt niet goed schoongemaakt…….foei! Gebruik dit dus echt alleen als het spreekwoordelijke paardenmiddel als niets anders meer helpt!

Wil je draadje er niet doorheen? Dan zit de verf er al vast in en moet je het gewoon 24uur laten liggen in je oplosmiddel. Boren, peuren, poeren en meer van dat soort acties wil je NIET in je nozzle. En de volgende keer je spuit beter schoonmaken!!

Nu alles schoon is kun je alles weer monteren. Smeer alle schroefdraadjes e.d. even in met een dun laagje zuurvrije valasine, zo ook de buitenkant van de nozzle zelf. Voorkomt vastplakken en corroderen door vocht. DOEN!

Nu je alles weer gemonteerd hebt poets je de buitenkant van je airbrush nog eens goed op (hoe duur was die ook alweer?) en ben je klaar…..of…….

Een andere manier om alles extra schoon te maken is d.m.v. een ultrasoon apparaat. Als je alles schoon hebt gemaakt leg je alle losse onderdelen nog eens extra een half uurtje in de ultrasoon te weken (ook vullen met ruitenwisservloeistof), en zet daarna alles weer in elkaar. Soms sta je toch nog versteld hoeveel rommel er toch nog uitkomt. Ook als de nozzle verstopt is geraakt helpt een uurtje badderen in een ultrasoon erg goed. Een ultrasoon is bijvoorbeeld via conrad.nl te koop vanaf +/- 50 euro. 

Echter: maak altijd je spuit eerst met de hand goed schoon. Een ultrasoon is leuk, maar vervangt NIET het handmatig schoonmaken. (punt)

Wielen in ultrasoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *