De meest gemaakte fouten tijdens het solderen

Alhoewel solderen makkelijk is zijn er toch een aantal fouten die (als je ze herkent) makkelijk kunt voorkomen.

Als je niet goed soldeert laat de verbinding snel weer los……meestal na een poosje als je het niet door hebt…..met alle vervelende gevolgen van dien. Oftewel, de meest gemaakte fouten, want als je een foute soldering herkent, kun je die ook voorkomen de volgende keer. En als laatste: hoe ziet een goede soldering eruit?

  • Vuil / schoonmaken
  • Bewegen
  • Te snel afkoelen
  • Te warm
  • Te koud
  • S39
  • Een goede soldering

Alhoewel het erg lastig was om het e.e.a. op de foto goed te zetten, hebben we toch geprobeerd een aantal voorbeelden te laten zien. In dit geval zeggen de woorden echter meer / wel net zo veel als de foto’s.

Vuil: solderen kan alleen op koper en zilver. Een vettige laag op je koper geeft dus zeker problemen. Maak je werkstuk indien noodzakelijk eerst goed schoon, anders kun je (in de meest extreme gevallen) niet eens solderen en hecht je soldeer NOOIT / niet goed genoeg. De symptomen zijn gelijk aan de koude soldering: je soldeer blijft niet zitten op de ondergrond, maar lijkt er als het ware als een bolletje op liggen.

Koude soldering of vieze ondergrond

Bewegen van de soldering als deze nog niet zelf is afgekoeld: de kenmerken van een bewogen soldering is dat deze dof is en/of rimpeltjes vertoond.

 

Bewogen

Te snel actief afkoelen van de soldering: de kenmerken van te snel afgekoelde soldering is dat deze dof is. Laat de soldering dus rustig koud worden, blaas niet, geen natte lappen o.i.d. gebruiken… Het kan ook lijken op een te koude soldering, hoe dan ook…..FOUT!

 

Te snel gekoeld

Te koude soldeerbout of te kort opwarmen van het werkstuk: de kenmerken van te koude soldering is dat deze dof is en de soldeer als een (stroperig) bolletje, of als stroop op het oppervlakte geplakt zit i.p.v. erin gevloeid is.

 

Koude soldering

 

Te warme soldeerbout of te lang doorsolderen : de kenmerken van te warme soldering is dat deze dof is maar de soldeer wel goed vast lijkt te zitten. Alles lijkt er goed uit te zien, maar aangezien de temperatuur te hoog is opgelopen is de soldering “bros” geworden en het omliggende materiaal is n.a.w. ook al veranderd van chemische samenstelling. Oftewel: dat breekt ook sneller af.

Te warm

S39? Nooit van gehoord. Heb je er wel eens van gehoord? Vergeet het DIRECT! S39 veroorzaak corrosie als het niet HEEL goed schoongemaakt word na het solderen en meestal blijft er wel een restje achter…. Dus NOOIT gebruiken. (punt) Eigenwijs geweest en toch S39 gebruikt? Dan zit er niets anders op dan het geheel af te wassen in een water en soda oplossing. (en inderdaad, probeer je treinbaan maar eens in een sopje te wassen….. uiteindelijk krijg je het dus toch niet goed schoon met corrosie als gevolg)

Een goede soldering: glimt, is glad en is mooi weggevloeid over / in je werkstuk.
Goede soldering
Zie ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *